Elektronik Cihazlar Uykumuzu Etkiler mi?

Elektronik Cihazlar Uykumuzu Etkiler mi?

Uyku , yaşamda ekstra bir seçenek değil temel bir gereksinimdir. Bağışıklık sistemimiz için oldukça önemlidir. Uykunun fiziksel, duygusal, zihinsel bileşenleri vardır ve uyku kalitesi bozulduğu zaman bu süreçler eskisi kadar verimli çalışmamaktadır.

Telefon, akıllı saat, tablet, televizyon, bilgisayar ve diğer teknolojik aletler o kadar çok hayatımızda ki, uykuya dalarken hatta belki uyku esnasında bile hep açık olsun istiyoruz. Peki teknolojik aletler uykumuzu daha mı çok kaçırıyor? Hadi birlikte inceleyelim.

Eğer öncesinde uykusuz değilsek, sabah alarmsız kendiğilinden dinlenmiş olarak kalkmak iyi uyku olarak nitelendiriliyor. Şanslı insanların çoğu 7-8 saat uyku ile dinlenmiş olarak kalkıyor. Birde şanssız grubumuz var tabii, onlar ise 10 saat bile uyusa dinlenmiş olarak kalkamıyor. Bu yüzden beklentilerimiz giderek artıyor. Biz istiyoruz ki , lambayı kapatalım yatağa girelim ve hemen uyuyakalalım. Ama maalesef bu çoğumuzda imkansız gibi görünüyor. Günümüzdeki uyku rutinlerimizdeki en büyük değişiklik birçok insanın yatak odasına kitap, dergi yerine telefon veya tablet ile girmek. Yatmadan önce birkaç e- posta okumak ve arkadaşlarla mesajlaşmak oldukça masum görülebilir. Özellikle akşam saatlerinde teknolojik aletlerden uzak durmamız gerekiyor. Çünkü hava karardığında beynimizde melatoninin adı verilen bir hormon salgılanmaya başlıyor. Melatoninin en yüksek seviyeye ulaştığı zamanlarda teknolojik aletlerle ile birlikteysek uyku saatimiz git gide kayıyor.

Elektronik Cihazların Uykumuzu Olumsuz Etkilememesi için Ne Yapmalıyız?


Hayatımızın her alanında teknolojik aletler var ancak akşam saatlerinde rahat bir uyku için zihnimizin vucudumuzun gevşemeye ihtiyacı var. Uyku düzeninizi düzenlemek için birkaç önerimiz var.

- Elektronik aletlerin kullanımı gün içinde azaltın.
- Odanınızı teknolojiden arındırın. Yatmadan en azından 1 saat önce elektronik aletleri bırakın zihninizin dinlenmesine izin verin.
- Alarm kurmak veya telefonunu şarj etmek için dahi olsa elektronik cihazları odanızdan uzaklaştırın.
- Telefonunuzdan alarm kurmak yerine bir çalar saat edinin.
- Florasan ve led ışıklar melatonin üretimi etkiler bu yüzden kırmızı, sarı, turuncu gibi loş ışıkları tercih edin.
- Cep telefonu tablet gibi aletlerinizi gece moduna alın, gece modu mavi ışık emilasyononu azaltacaktır.
- Kolay uykuya geçebilmek için akşam saatlerinde kafeinden kaçının.
- Saat 16:00 dan sonra şekerleme yapmayın.

Kaliteli bir yatak, güzelce havalandırılmış ve teknolojiden arındırılmış oda ile huzur dolu bi uykuya dalın.